2013. május 28., kedd

Borünnep - ajánló - élménybeszámoló

Hétvégén ismét kirándultunk. Az úticél Hajós volt és az immár részünkről szokásosnak mondható Orbán napi borünnep.
Attól kissé elvonatkoztatva, hogy személyes vonatkozások miatt nekem egyébként is a szívem legcsücskében van Hajós, azt hiszem, mindenki jól érezte magát, nagyon finom borokat kóstoltunk és minden elismerés a szervezőknek, mert évről-évre színvonalasabb programokkal és szervezettebb keretek között zajlik a rendezvény. Elsősorban fiatal borászok tevékenykednek Hajóson, akik azon munkálkodnak, hogy a méltó, jó hírnevet visszaállítsák, emeljék a kiváló borokkal és az egyedülálló hangulattal.
Csendben, adalékként megjegyzem, hogy a pincefalu kb 1300 pincéből áll, míg magának Hajósnak összesen 1100 háza van.

imádnivaló barokkos stílusú pincék
Kóstolgattunk, beszélgettünk, ettünk finomat, találkoztunk mindenféle kedves emberrel, egyszóval újabb élménnyel lettünk gazdagabbak.Színvonalasak a programok (bár a P.A.S.O-ról csúnyán lemaradtunk, merugye a vendégszeretet..:-)) a borászok rettentő kedvesek, kézművesvásár és gyermekprogramok is vannak, az egész család, vagy baráti kör el tud tölteni akár két napot is végig orbánnapokdva, de a környéken rengeteg kirándulási lehetőség van (Érseki kastély Hajóson, Baja, Gemenc, Szekszárd - és újabb borok és így tovább) 
Egyébként itt jegyezném meg, hogy legközelebb mindenképpen ottalvós program lesz, úgyhogy már kezdjük is a szálláshelykeresést.
A borászok létrehoztak egy Vintegro nevű szövetséget, hogy a borokat népszerűsítség, illetve programokat szerveznek. A következő valamikor július 20 táján egy Fröccsözön nevezetű "fesztivál" lesz, amiről egyelőre nem találtam semmiféle írásos dokumentációt, de minden utunkba kerülő borász megerősítette, hogy lesz :-)
Ott találkozunk, addig meg reméljük, kitartanak a hétvégén begyűjtött borok és a borzselé! Nyamm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése